Hongersnood bedreigt Oost-Afrika

person Posted By: Up To Do Good

Een ramp van ongekende omvang bedreigt Oost-Afrika op het moment.

Door de ergste droogte sinds veertig jaar en de scherpe stijging van de voedselprijzen zijn de levens van zeker 28 miljoen mensen in direct gevaar.

In landen als Kenia, Ethiopië, Zuid-Soedan en Somalië mislukken oogsten, sterft het vee en zijn veel jonge kinderen structureel ondervoed. Voor miljoenen mensen dreigt acute hongersnood.

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne doen de voedselcrisis nog verder toenemen in ernst en omvang. In delen van landen als Eritrea, Ethiopië, Kenia, Soedan en Somalië zijn veel gezinnen genoodzaakt hun huis te verlaten in de zoektocht naar voedsel, water, en grasland voor kuddedieren.

De voedselzekerheid loopt vooral vast op de steeds maar stijgende voedselprijzen, waterschaarste en verlies van vee. Tijdens de coronapandemie werd voedsel al duurder, maar de voedselprijzen stijgen nu nog verder als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Oost-Afrikaanse landen importeren zo’n 90 procent van hun tarwe uit Rusland en Oekraïne, maar daar is door de oorlog steeds minder van over. Deze exporterende landen leveren eerst het andere landen, omdat die meer betalen. Het is aan alle kanten een oneerlijke situatie.

De cijfers: tegen juni van dit jaar zullen naar schatting 6 miljoen mensen, 38 procent van de totale Somalische bevolking, zich te midden van een crisis bevinden. 81.000 mensen worden gedwongen te overleven in catastrofale leefomstandigheden. Het zijn cijfers die somber stemmen. We zijn up to do good en doneren onze opbrengsten deze maand aan de doelen met focus op deze crisis.

Meer informatie over Afrika kun je vinden op: carenederland.org, oxfamnovib.nl, unhcr.org/nl/noodhulp/ethiopie/, wfp.org

Bron: carenederland.org, oxfamnovib.nl 

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Of Reset password