Vegan leer: een duurzaam alternatief voor leer

person Posted By: Up To Do Good

Leer is natuurlijk een supermooi materiaal voor allerlei producten. Het heeft hele goede eigenschappen, zoals dat het eigenlijk alleen maar mooier wordt als het veroudert. Erg goed voor het milieu is het alleen niet. Wat doe je als je toch die mooie leren tas wil hebben, of coole leren laarzen, maar niet in … tja, leer. Wat zijn de alternatieven? Natuurlijk zijn er tassen en schoenen van vegan leer, maar is dat echt duurzaam en wat is dat eigenlijk; vegan leer? En bestaat er ook zoiets als duurzaam of eco-vriendelijk leer?

WAT IS VEGAN LEER?

Vegan leer is “leer” dat is gemaakt van niet dierlijke producten. Dit lijkt de meest diervriendelijke en duurzaamste optie, maar is dat ook zo? En waar is het nou eigenlijk van gemaakt?

Vegan leer, of imitatieleer wordt vaak gemaakt met een hoop plastic. Imitatieleer bestaat uit een laag stof, microvezels of polyester met daarop een synthetische laag, zoals polyurethaan. Dit wordt gewonnen uit aardolie en is dus een plastic. Soms bestaat vegan leer alleen uit een synthetische laag microvezels.

Er zijn wel steeds meer natuurlijke innovaties op het gebied van vegan leer, zoals champignon- of ananasleer.

Echter, om het vegan leer sterker te maken, wordt er door veel fabrikanten een laagje plastic overheen gedaan. Dat laagje kan meestal nog niet helemaal milieuvriendelijk gemaakt worden. Een ander probleem is de kwaliteit. Leer is van zichzelf flexibel en gaat lang mee. Dat geldt vaak niet voor de tassen van imitatieleer.

En wat is dan duurzamer? Een tas gemaakt van vegan leer op synthetische basis, die snel beschadigt en niet zo lang meegaat, of een 100 procent natuurlijke tas die wel lang meegaat? (Vegan leer: diervriendelijk en duurzaam of een synoniem voor plastic? Volkskrant, 16 september 2020)

Wat natuurlijk helemaal ideaal is, als de twee gecombineerd worden; dus een materiaal met de kwaliteiten en uitstraling van leer, maar helemaal dier- en milieuvriendelijk.

Een merk dat daar goed in slaagt, is het Canadese Matt & Nat. Zij maken tassen en leren producten die bijna niet van echt leer te onderscheiden zijn. Daarnaast gaan ze lang mee en verkleuren niet. Matt&Nat heeft als beleid dat ze geen gebruik maken van dierlijke producten. Zij experimenteren veel met verschillende materialen zoals nylon, karton, rubber, kurk, en gerecyclede hars van het glas van voorruiten. En als zij plastic gebruiken, is het gerecycled. Alle voeringen worden bijvoorbeeld uit 100% gerecyclede plastic flessen gemaakt.

Matt&Nat is dus een voorbeeld van een uniek merk dat er nagenoeg in slaagt om de ideale vegan leer producten te maken! Als je toch de voorkeur geeft aan echt leer, kies dan voor eco-vriendelijk leer.

WAT IS ECO-VRIENDELIJK LEER?

Dit is namelijk de beste optie voor producten van leer. Wat is dat precies?

Onder eco-vriendelijk leer verstaan de meeste producenten dat het leer gelooid wordt zonder het gebruik van schadelijke stoffen zoals chromium, zware metalen, formaldehyde of alkylfenolethoxylaat. De laatste groep van stoffen bijvoorbeeld mag sinds vorig jaar helemaal niet meer bij productie in Nederland worden gebruikt. Alkylfenolethoxylaten kunnen namelijk via afvalwater in het milieu terechtkomen. Eenmaal in het milieu worden deze stoffen afgebroken naar nonylfenol, een stof die hormoonverstorende effecten heeft op vissen.

En voor iedereen die niet meer precies weet wat looien is (wij moesten het ook weer even opzoeken): looien is een werkwijze om van de huid van dieren leer te maken door middel van een (vaak chemische) looistof.

Bij onderzoeken is aangetoond dat de schadelijke effecten van leer juist optreden tijdens het looien. Daarom is het niet alleen belangrijk welke chemicaliën er bij het looien van het leer gebruikt worden om te bepalen of het leer eco-vriendelijk is, maar vooral wat de impact is van de gebruikte stoffen op de omgeving.

Er zijn wel producenten die het anders doen. Het Nederlandse O My Bag bijvoorbeeld gebruikt alleen maar plantaardige tannine bij het looien van het leer. Dit wordt gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria. En ze gaan verder, want in 2021 introduceerden ze hun eerste vegan leer alternatief gemaakt van AppleSkin™. Hun producten zijn daarom van eco-vriendelijk leer. Wist je trouwens dat ze sinds kort ook een B corporation zijn?

Ga dus voor een vegan leren tas of een tas van eco-vriendelijk leer! Natuurlijk kun je bij Up To Do Good terecht voor zowel de vegan leren tassen van Matt&Nat als de eco-vriendelijke leren tassen van O My Bag. Kijk hier op onze webshop.

#veganleer
#ecovriendelijkleer
#diervriendelijkleer

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Of Reset password