Het nieuwste project van The Ocean Cleanup

person Posted By: Up To Do Good

The Ocean Cleanup ontwikkelt technologieën om de oceanen te ontdoen van plastic.

Elk jaar komen miljoenen tonnen plastic in de oceanen terecht, waarvan het grootste deel uit rivieren stroomt. Een deel van dit plastic reist naar de plastic soep “vuilnisbelten" in de ocean, waar het verstrikt raakt in een draaikolk van circulerende stromingen. Als er geen actie wordt ondernomen, zal het plastic een steeds grotere impact hebben op onze ecosystemen, gezondheid en economieën.

The Ocean Cleanup is een non-profitorganisatie die technologieën ontwikkelt en op schaalt om de oceanen te ontdoen van plastic. Om dit doel te bereiken, moeten we werken aan een combinatie van het sluiten van de bron en het opruimen van wat zich al heeft opgehoopt in de oceaan en niet vanzelf weggaat. Dit doel betekent dat ze van plan zijn om zichzelf uit de markt te prijzen - zodra ze dit project hebben voltooid, is hun werk gedaan.

De Rio Motagua - een rivier in Guatemala

De afgelopen drie jaar heeft de Ocean Cleanup gewerkt aan de ontwikkeling van een Interceptor-project in een van de zwaarst vervuilde rivieren van de planeet. Het stroomgebied van de Rio Motagua in Guatemala heeft jaarlijks te kampen met afval tsunami's die een verwoestende uitwerking hebben op het milieu.

In de loop der jaren heeft het onderzoeksteam van The Ocean Cleanup tientallen van de zwaarst vervuilende rivieren over de hele wereld bestudeerd, maar ze zijn nog nooit de niveaus van plastic vervuiling tegengekomen die ze in het Rio Motagua stroomgebied zien. De vervuiling van de Rio Motagua is zelfs waargenomen vanuit de ruimte met behulp van satellieten. Dit bewijsmateriaal draagt bij tot hun groeiende overtuiging dat de Rio Motagua de op één na zwaarst vervuilende rivier in de wereld is.

Naar schatting stroomt op dit moment jaarlijks ongeveer 20.000 ton plastic door de Rio Motagua de Caribische Zee in. Op basis van dit cijfer is deze ene rivier alleen al verantwoordelijk voor naar schatting 2% van de wereldwijde plastic uitstoot in de oceanen.

Dit specifieke probleem vereiste een specifieke oplossing, dus werkt de Ocean Cleanup nu met een nieuw soort Interceptor-systeem: de Interceptor Trashfence. Het Guatemala-project bevindt zich nog in een experimentele fase, en is nog niet operationeel. Het team van The Ocean Cleanup boekt echter elke dag vooruitgang om het systeem volledig operationeel te maken.

The Ocean Cleanup werkt er hard aan om de Trashfence zo snel mogelijk operationeel te krijgen. Volg ons om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Let’s keep working, let do good!

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Of Reset password