KLABU - the unbeatable spirit!

person Posted By: Up To Do Good

Hi! Welkom en leuk dat je ons blog weer leest. Deze week lichten we KLABU uit.

KLABU - the unbeatable spirit!

We spraken met Jan van Hövell, de initiatiefnemer van KLABU. Jan richt met zijn Amsterdamse humanitaire sportmerk KLABU sportclubs op in vluchtelingenkampen. KLABU betekent ‘club’ in het Swahili en wordt gerund door de lokale gemeenschap. Het eerste project in Kenia is inmiddels gelanceerd. In samenwerking met voetbalclub Paris Saint-Germain wordt nu gewerkt aan een sportclub in Bangladesh. De ambitie is om binnen tien jaar wereldwijd 500.000 vluchtelingen aan het sporten en spelen te krijgen. ‘Er zijn mensen met een lichamelijke beperking die graag langskomen om te schaken of om met elkaar te praten. Dat is niet iets wat vanzelfsprekend is in zo’n kamp.’

Op dit moment zijn er wereldwijd 82 miljoen mensen op de vlucht. Een vluchtelingenkamp is een kamp dat bestemd is voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen. Tijdelijk kan in deze betekenis een relatief begrip blijken te zijn. In bijvoorbeeld de regio in en rondom Palestina, waartoe behalve de Palestijnse gebieden dan ook Syrië, Libanon en Jordanië gerekend kunnen worden, bestaan vluchtelingenkampen voor verdreven Palestijnen sinds 1948. Ze zijn van verzamelingen provisorische onderkomens uitgegroeid tot stadswijken met flatwoningen en een stedelijke infrastructuur, maar worden nog steeds als 'kampen' aangeduid. De gemiddelde duur dat vluchtelingen in de kamp wonen is 17 jaar. Dit zijn zorgwekkende cijfers.

Het idee is ontstaan toen Jan als stagiair voor de UNHCR werkte in vluchtelingenkamp Buduburam, Ghana. ‘Tijdens mijn stage zag ik hoeveel jonge mensen en hoe weinig mogelijkheden er in het vluchtelingenkamp waren. Tegelijkertijd was er veel talent en potentie aanwezig.’

KLABU richt zich op de basis die nodig is om te sporten. Volgens Jan zijn er veel organisaties die programma’s hebben lopen. Dit noemt hij de software. Maar wat vaak ontbreekt is de basis om te sporten, de hardware, zoals voetballen, schoenen en sportkleding met lange mouwen voor moslimmeisjes. Daar heeft KLABU een oplossing voor bedacht: een sportbibliotheek die wordt gerund door de lokale gemeenschap.

Daaromheen wordt een clubhuis gebouwd met een eigen naam en identiteit waar mensen samenkomen. De kern is de sportbibliotheek, maar daarnaast kunnen mensen daar ook terecht voor elektriciteit, wifi, om sportwedstrijden te kijken op de televisie en sinds kort: voor muziek en om te dansen.

De sporten die aangeboden worden, hangen af van de lokale populariteit. ‘We passen aan naar de vraag’, vertelt Jan. In Kenia was er bijvoorbeeld vraag onder de meisjes om yoga te doen. In het kamp is er nu iemand uit Uganda die yogalessen gaat verzorgen. ‘We willen ons niet vastbinden aan een sport, maar kijken waar behoefte aan is en waarmee we verschil kunnen maken.’ En verschil maken ze!

Wij zijn als Up To Do Good trots donateur van de KLABU Foundation en daarnaast is de sportswear te krijgen in de winkel en online.

Do good: With your purchase you give back to nature and society

Up To Do Good is een beweging met als missie de wereld mooier, eerlijker en duurzamer te maken. Kort gezegd: goed doen!

Dat doen we door in onze shop op de luchthaven en de webshop mooie producten te verkopen die op allerlei manieren goed zijn gemaakt. Met deze opbrengsten uit verkoop steunen wij goede doelen, zoals Human Rights Watch, De Voedselbank, Onetreeplanted, KLABU en nog veel meer mooie initiatieven. Daarnaast brengen we op onze socials, website en in de winkel allerlei goede initiatieven onder de aandacht. We hebben regelmatig mooie exposities in de winkel.

Graag willen we jullie blijven informeren over de stand van zaken in de wereld en tegelijk jullie een goed gevoel geven en attenderen op mooie producten die ook echt mooi gemaakt zijn. Voor ons telt dat alle kleine veranderingen in ons dagelijks leven al veel kunnen veranderen en dat is onze missie: impact genereren om de wereld mooier, eerlijker en duurzamer te maken.

Iedereen in ons team komt aan bod en licht een doel uit waarbij zij in hoge mate betrokkenheid voelen.

Wij kijken er erg naar uit om jullie van interessante en vooral mooie posts te voorzien. Heb je vragen, tips of andere opmerkingen? Stuur ze dan naar blog@uptodogood.nl Bron: Rijksoverheid.nl/Klabu/Jan van Hovell

Tags: klabu
zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Of Reset password